//
you're reading...
Βρυξελες/ Οι 27 υπουργοί οικονομικών της ΕΕ εξετάζουν όλες τις δυνατές πτυχές

Βρυξελες/ Οι 27 υπουργοί οικονομικών της ΕΕ εξετάζουν όλες τις δυνατές πτυχές

 Οι 27 υπουργοί οικονομικών της ΕΕ εξετάζουν όλες τις δυνατές πτυχές λειτουργίας του μηχανισμού που θα στηρίξει, αν χρειαστεί, τις χώρες του ευρώ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αναχρηματοδότησης του χρέους τους.


Προς το παρόν όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας.


Όσον αφορά στο ποσό που θα διαθέτει ο μηχανισμός για τις χώρες του ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορούσε να κινητοποιήσει εκατοντάδες δισεκατομύρια ευρώ, είτε μέσω έκδοσης δανείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εγγυήσεις των κρατών μελών, είτε μέσω απευθείας δανεισμού της Επιτροπής από τις αγορές και στη συνέχεια σύναψη δανείων με τις χώρες του ευρώ.


Ωστόσο, σε πρώτη φάση, όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αποφασιστεί η αύξηση του ποσού του Ταμείου που υπάρχει για τις χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν στο ευρώ από τα 50 δις. ευρώ στα 110 δις. Ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή, πρόσβαση σε αυτό το Ταμείου θα έχουν και οι χώρες μέλη της ευρωζώνης.


Επιπλέον, σημαντική πτυχή που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση είναι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο συντονισμός της με τις κεντρικές τράπεζες των χωρών του ευρώ.

“Πρέπει να φτιαχτεί μια αδιαπέραστη και ακλόνητη γραμμή άμυνας για το ευρώ», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, εισερχόμενος στο Σύμβούλιο.

 Την ίδια στιγμή η αγωνία για την παγκόσμια οικονομία κορυφώνεται και οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ καλούνται να ανακοινώσουν το συντομότερο δυνατό, ει δυνατόν πριν το άνοιγμα των ασιατικών αγορών σε λίγες ώρες, το μηχανισμό “μαμούθ” που θα διασφαλίζει την σταθερότητα της ευρωζώνης και θα λειτουργεί ως ασπίδα στις κερδοσκοπικές επιθέσεις που στοχεύουν το ίδιο το ευρώ.


Τέλος, σημαντικό είναι ότι γι’ αυτό το μηχανισμό θα πρέπει να αποφασίσουν και οι χώρες που είναι εκτός ευρωζώνης. Υπάρχουν και χώρες οι οποίες αντιτίθενται στη δημιουργία του, όπως η Μ. Βρετανία, η οποία προβάλλει το επιχείρημα ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μπορούν να προσφύγουν στο ΔΝΤ.

 Από την άλλη, η Σουηδία που επίσης δεν ανήκει στην ευρωζώνη, δεν αποκλείει να συμμετάσχει και αυτή στο μηχανισμό στήριξης. Για την υιοθέτηση της απόφασης, πάντως, δεν απαιτείται ομοφωνία, αλλά ειδική πλειοψηφία.


Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να γίνει ό,τι είναι δυνατό για τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, πρόσθεσε όμως ότι η χώρα του δεν θα προσφέρει στήριξη στο ευρώ.

«Πρέπει να δείξουμε ξανά σήμερα ότι με τη συνεργασία μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση, δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο την ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη με αργούς ρυθμούς. Και θα συμμετάσχουμε σε αυτό. Αλλά αναφορικά με τη στήριξη του ευρώ, αυτό αφορά προφανώς τις χώρες της ευρωζώνης», είπε ο Ντάρλινγκ στους δημοσιογράφους.
ΑΠΕ

Advertisements

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 1 ακόμα follower

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: