//
you're reading...
αυξηση ΦΠΑ απο 9 σε 10% και από 19 σε 21%

Ανατιμήσεις στην αγορά, στα βασικά είδη διατροφής, τα καύσιμα, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια και τις υπηρεσίες αναμένονται από την αύξηση του ΦΠΑ από 9 σε 10% και από 19 σε 21%.

Ανατιμήσεις στην αγορά, στα βασικά είδη διατροφής, τα καύσιμα, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια και τις υπηρεσίες αναμένονται από την αύξηση του ΦΠΑ από 9 σε 10% και από 19 σε 21%

Ανατιμήσεις στην αγορά, στα βασικά είδη διατροφής, τα καύσιμα, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια και τις υπηρεσίες αναμένονται από την αύξηση του ΦΠΑ από 9 σε 10% και από 19 σε 21% που τίθεται σε ισχύ.

Με τον αυξημένο ΦΠΑ θα επιβαρύνεται κάθε παραστατικό για την παροχή προϊόντων ή υπηρεσιών ανεξάρτητα αν η υπηρεσία ή η παροχή προϊόντος αφορά προγενέτερο διάστημα.

Αυτό έχει διευκρινίσει με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών, που σημαίνει ότι τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, κλπ) που θα εκδοθούν από σήμερα και μετά, θα έχουν τον αυξημένο ΦΠΑ και για τις υπηρεσίες του προηγούμενου διαστήματος.

Αναπροσαρμόζονται και οι τιμές των διοδίων στις εθνικές οδούς καθώς ενσωματώνεται η νέα αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 21%. Σε ορισμένους όμως σταθμούς, όπως στην Ελευσίνα, τον Ισθμό, το Ζευγολατιό και το Ρίο οι τιμές για τα Ι.Χ. και τα δίκυκλα παραμένουν όπως έχουν. Αμετάβλητες θα παραμείνουν οι τιμές στην Αττική Οδό.

Όπως ανακοινώθηκε από την Ολυμπία Οδό που κατασκευάζει τον οδικό άξονα της ΒΔ Πελοποννήσου, αυξήσεις θα έχουμε στους τέσσερις προαναφερθέντες σταθμούς για τα φορτηγά πάνω από 2.20 μέτρα ύψος από 7.20 σε 7.30 ευρώ και για τις νταλίκες πάνω από 2.20 μέτρα ύψος από 10.10 σε 10.30 ευρώ.

Η κοινοπραξία Μορέας που κατασκευάζει το δρόμο Κόρινθος – Καλαμάτα και Κόρινθος – Σπάρτη ανακοίνωσε ότι θα εισπράττονται διόδια και στους τέσσερις σταθμούς και προς τις δύο κατευθύνσεις και οι τιμές θα είναι οι εξής: στο Σπαθοβούνι και τη Νεστάνη τα δίκυκλα θα πληρώνουν 1 ευρώ και 0.90 αντίστοιχα, τα οχήματα μέχρι 2.20 ύψος 1.40 και 1.30. Τα οχήματα με δύο ή τρεις άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2.20 μ. 3.60 και 3.40 και τα τετραξονικά 5 και 4.80, αντίστοιχα.

Η κοινοπραξία Νέα Οδός ανακοίνωσε αναπροσαρμογή και για τα διόδια των Αφιδνών, Καπανδριτίου, Μαλακάσας, Οινοφύτων και Θήβας καθώς και τα διόδια της Τραγάνας.

Στις Αφίδνες τα Ι.Χ. θα πληρώνουν 1,90, τα φορτηγά 4.80 και οι νταλίκες 6.70. Στη Θήβα τα Ι.Χ. 2.30, τα φορτηγά 5.80 και οι νταλίκες 8.10. Στην Τανάγρα τα Ι.Χ. 2.20, τα φορτηγά 5.60 και οι νταλίκες 7.85. Διόδια καταβάλλονται και στα δύο ρεύματα και της εξόδου και της εισόδου.

Αναπροσαρμογές ανακοίνωσε και η εταιρία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου για τα διόδια Πελασγίας, Μοσχοχωρίου και Λεπτοκαρυάς. Στην Πελασγία, τα Ι.Χ. θα πληρώνουν 2.40, τα φορτηγά 5.90 και οι νταλίκες 8.30. Στο Μοσχοχώρι, τα Ι.Χ. 2.30, τα φορτηγά 5.80 και οι νταλίκες 8.20. Και στη Λεπτοκαρυά τα Ι.Χ. 2.40, τα φορτηγά 5.90 και οι νταλίκες 8.30.

‘Ελεγχοι στην αγορά

Ελέγχους πραγματοποιούν τα συνεργεία ελέγχου στην αγορά για να διπαιστωθεί εάν υπάρχει ομαλή μεταβαση στον αυξημένο ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν προβλήματα.

Αυτό ανέφερε ο γενικός γραμματέας καταναλωτή κ. Στ. Κομνηνός σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι τα πρατήρια υγρών καυσίμων στην πλειοψηφία τους έχουν μεταφέρει μόνο τα δύο λεπτά που αντιστοιχούν στην προσαρμογή του ΦΠΑ. Όσον αφορά φαινόμενα αδικαιολόγητων ανατιμήσεων, έχει γίνει αίτημα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να διερευνηθεί το ενδεχόμενο προκειμένου σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές της χώρας που κατ’ επανάληψη διαπιστώνονται προβλήματα στη λειτουργία του ανταγωνισμού, να επιβληθεί πλαφόν.

Σημειώνεται ότι στα καταστήματα λιανεμπορίου διαπιστώνεται ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις, δηλαδη όσοι έχουν αναφέρει ότι θα απορροφήσουν τον ΦΠΑ έτσι και γίνεται.»Αν και επιβάλλεται εξονυχιστικός έλεγχος στην αγορά διότι κάποιοι αποροφούν τον ΦΠΑ μόνο στα ιδιωτικής ετικέτας προιόντα, άλλοι δηλώνουν ότι η δέσμευση αφορά όλα τα προιόντα» όπως είπε ο γενικός.

Ανέφερε δε ότι εντός της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί και η συγκρότηση της διεύθυνσης ελέγχου μονοπωλείων ώστε σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού να είναι αποτελεσματικότερος ο έλεγχος στην αγορά.

Τέλος σχετικά με το παρατηρητήριο τιμών, ο γενικός σημείωσε ότι από αύριο, όποιο πρατήριο υγρών καυσίμων δεν δηλώνει την τιμή που πουλάει τα καύσιμα στο παρατηρητήριο, θα οδηγείται στον εισαγγελέα συμφωνα με όσα προβλέπονται από το νόμο.

Ο γενικός σημείωσε ότι επειδή δεν είναι ξεκάθαρο στο νόμο ποια είναι η αισχροκέρδια και ποια η κεροδσκοπία γίνεται προσπάθεια νομικής διευκρίνησης αυτής της διαφοράς.

Στον εισαγγελέα για αισχροκέρδεια

Τέσσερις πρατηριούχοι παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα για την τιμή πώλησης των υγρών καυσίμων, μετά από ελέγχους που πραγματοποιούν οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και οι διευθύνσεις εμπορίου των νομαρχιών για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει αισχροκέρδεια στο θέμα των τιμών με αφορμή την αύξηση του ΦΠΑ.

Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη δήλωσε ότι «σήμερα, δεν δικαιολογείται καμία αύξηση τιμής πέραν της αύξησης του ΦΠΑ, δηλαδή από 2,5 έως 3 λεπτά το ευρώ» σημειώνοντας παράλληλα ότι «η κυβέρνηση είναι αταλάντευτη στην απόφαση της να πατάξει κάθε έννοια αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας».

Αναμένεται η γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την ανάγκη επιβολής πλαφόν, καθώς είναι η αρμόδια σύμφωνα με το νόμο. Μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομίας, όπως διευκρίνισε η υπουργός, «και σε συνεργασία με το καθ΄ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθώς και το Υπουργείο Οικονομικών απευθυνθήκαμε στη ΡΑΕ και αναμένουμε να αποφασίσει προκειμένου να ληφθούν όλα τα μέτρα για την πάταξη των αδικαιολόγητων αυξήσεων, όπου αυτές παρατηρούνται».
 
πηγη»ana-mpa»
 

Advertisements

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 1 ακόμα follower

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: