//
you're reading...
πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, με τον Μπαράκ Ομπάμα

Την απόλυτη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου

Την απόλυτη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε στο Λευκό Οίκο Ομπάμα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με τον πρόεδρο Μπαράκ καθώς όχι μόνο βρήκε κατανόηση σε ότι αφορά τις προτάσεις για την από κοινού αντιμετώπιση των κερδοσκόπων, αλλά εξασφάλισε και την κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίου (βίζα) για τους Έλληνες πολίτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ, την οποία όπως είπε ο πρωθυπουργός, αποφάσισε χθες ο κ. Ομπάμα
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την κατάργηση της βίζας «ψήφο εμπιστοσύνης» για την Ελλάδα και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να συνεργαστεί στενά σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
«Ενημέρωσα τον πρόεδρο Ομπάμα για την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα μας και την αποφασιστικότητα που δείξαμε παίρνοντας δύσκολα μέτρα» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος υπογράμμισε ότι με τις θεσμικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση όχι μόνο στην οικονομία αλλά και σε άλλους τομείς όπως είναι η Παιδεία, η υγεία και η δημόσια διοίκησης, εισέρχεται η χώρα σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης και καθίσταται ανταγωνιστική και ελκυστική.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο για την πρωτοβουλία του ιδίου και άλλων ευρωπαίων ηγετών όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί και ο πρόεδρος της ευρωζώνης Γιούνκερ που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των κερδοσκόπων και την αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.
Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από την Αμερική να συνδράμει σε μια κοινή κατεύθυνση με τις ευρωπαϊκές χώρες στην επόμενη σύνοδο κορυφής του G 20. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε οτι ο Αμερικανός πρόεδρος τον διαβεβαίωσε ότι θεωρεί την πρωτοβουλία αυτή χρήσιμη και θετική και πως οι ΗΠΑ θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση έτσι ώστε να «μπει τάξη στις διεθνείς αγορές».
Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και χαρακτήρισε «κάθε φωνή υποστήριξης θετική», πόσο μάλλον όταν αυτή προέρχεται από τη μεγαλύτερη οικονομία και ισχυρότερη πολιτικά χώρα του κόσμου. Μίλησε δε για «αναγνώριση των δύσκολων μέτρων που παίρνουμε » και εκτίμησε ότι πιάνουν τόπο οι κόποι μας.
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε επίσης ότι εκτός της οικονομίας συζήτησε με τον κ. Ομπάμα την πρωτοβουλία της Ελλάδας για ένταξη όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2014, εξέλιξη που χαρακτήρισε σταθεροποιητική για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και την επίλυση συγκεκριμένων διμερών προβλημάτων. Σε ότι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τους επόμενους μήνες, όπως και για την βούληση της ελληνικής πλευράς να αναζωογονήσει τη διαδικασία ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της επίλυσης διαφορών, όπως είναι η περίπτωση της υφαλοκρηπίδας.
Σε φιλική συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το κλίμα της συνάντησης «πάρα πολύ καλό». Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, ο κ. Παπανδρέου βρήκε κατανόηση, εκτός από το θέμα της θεώρησης διαβατηρίων (βίζα) καθώς η Ελλάδα εντάχθηκε στο «Visa Waiver Program» το οποίο για την Ελλάδα θα μπει σε εφαρμογή σε 30 ημέρες από σήμερα, και για όλα τα άλλα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι από τη συνομιλία που είχε με τον κ. Ομπάμα και την αποδοχή που βρήκε στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει, προκύπτει ότι οι κόποι του ελληνικού λαού αποδίδουν, αναγνωρίζονται οι προσπάθειες και υπάρχει στήριξη στην πράξη και όχι στα λόγια.
Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης με τον κ. Ομπάμα αφορούσε στην οικονομία, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία Ελλάδας, Γερμανίας και Γαλλίας για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας και υποσχέθηκε ότι ο ίδιος θα φέρει το ζήτημα στη σύνοδο των G20, όπου ανέφερε ότι θα είναι έτοιμος να παρουσιάσει συγκεκριμένα πράγματα. Σύμφωνα, εξάλλου, με ελληνική πηγή οι προτάσεις του κ. Ομπάμα ενδέχεται να είναι καλύτερες και από την ευρωπαϊκή πρόταση.
Ο κ. Παπανδρέου ανέλυσε στον Αμερικανό πρόεδρο πως βλέπει ο ίδιος την κατάσταση στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι η τουρκική πλευρά πρέπει να δείξει ισχυρότερη βούληση.
Αναφέρθηκε, επίσης, στις ευρωτουρκικές σχέσεις και στα θέματα των Βαλκανίων και στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2014», στην οποία η Ελλάδα θα έχει ηγετική παρουσία.http://www.mynima-hellas.com/
Όπως ανέφερε στη συζήτησή του με τους δημοσιογράφους ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Ομπάμα έδειξε κατανόηση στο ελληνικό πλαίσιο, το οποίο, όπως είπε αποδέχεται.
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι υπάρχει στην Τουρκία μια κατάσταση όπου πολλές φορές είναι δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας και ότι ο στρατός ασκεί σημαντική επιρροή, κάτι που αποδεικνύεται και από την παρουσία 30 έως 40.000 στρατού στην Κύπρο.
Σε σχέση με την ελληνική παρουσία στο Αφγανιστάν, ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε πως από την αμερικανική πλευρά δεν υπήρξε κανένα αίτημα και καμία πίεση για αύξηση της ελληνικής συμμετοχής. Η Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, έχει πολύ συγκεκριμένη θέση στο θέμα, η οποία είναι απολύτως κατανοητή. Η Ελλάδα, όπως προβλεπόταν, θα αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ για ένα συγκεκριμένο διάστημα, στη διάρκεια του οποίου θα εκπαιδεύσει Αφγανούς πιλότους σε τύπους αεροσκαφών τα οποία διαθέτει και η Ελλάδα.
Ο κ. Ομπάμα στη διάρκεια των συνομιλιών έδειξε πολύ ενδιαφέρον και διάθεση να στρέψει την αμερικανική οικονομία προς την Πράσινη Ανάπτυξη, κάτι που φάνηκε και κατά τη συζήτηση που είχε ο κ. Παπανδρέου με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.
Στη συνάντηση με τον κ. Ομπάμα εκτός του πρωθυπουργού μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Συνάντηση με Νάνσι Πελόζι
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο Καπιτώλιο. Κατά τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η κ. Πελόζι δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της στην κρίση».
Η κ. Πελόζι αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες αλλά και στο σημαντικό ρόλο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν δίπλα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Μετά τον Λευκό Οίκο, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον κ. Γκάιτνερ, και ακολούθως θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συναντήσεις με τον ηγέτη των Δημοκρατικών που έχουν την πλειοψηφία, Χάρι Ριντ, όπως και των Ρεπουμπλικανών που αποτελούν τη μειοψηφία, Μιτς Μακόνελ.
Στη συνέχεια θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο για να παραστεί στον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, παρουσία του Αμερικανού προέδρου, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, και επιφανών Ελληνοαμερικανών.
Την Τετάρτη, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι και άλλα μέλη της Επιτροπής.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει σειρά συνεντεύξεων και θα έχει επαφές με αμερικανικά και άλλα μέσα ενημέρωσης.
Συνάντηση με Χίλαρι Κλίντον
Τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, μίλησε στο ίδρυμα «Μπρούκινγκς» (Brookings) και στη συνέχεια συναντήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την αμερικανίδα ΥΠΕΞ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι έχει συνεργαστεί επανειλημμένα στο παρελθόν με την Χίλαρι Κλίντον, προσθέτοντας ότι προσβλέπει σε συνεργασία και στο μέλλον.
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση τόνισε ότι το πρόβλημα είναι η έλλειψη ελέγχων στο οικονομικό σύστημα και σημείωσε ότι μετά τις συναντήσεις του με την κα Μέρκελ, τον κ. Σαρκοζί, τον κ. Μπράουν και τον κ. Θαπατέρο η Ευρώπη είναι έτοιμη να εργαστεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κερδοσκοπίας στην επόμενη σύνοδο του G20.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση ο πρωθυπουργός μίλησε για δύσκολες αποφάσεις που έχουν στόχο να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων και ευχαρίστησε την κα Κλίντον για τα θερμά της λόγια και την αλληλεγγύη που επέδειξε.
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ συνεργάζονται για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, όπου η Ελλάδα έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για την ένταξη όλων των χωρών της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2014.
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πιθανότητα ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικά βήματα εκ μέρους της Άγκυρας σε ό,τι αφορά το Πατριαρχείο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες, όπως φυσικά και στην Κύπρο, όπου υπενθύμισε ότι παραμένουν οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής.
Σημείωσε δε ότι σύντομα θα υποδεχθεί τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συνάντηση αυτή θα σηματοδοτήσει μια νέα ώθηση στη διαδικασία προσέγγισης που άρχισε πριν μερικά χρόνια και θα επιτρέψει την επίτευξη προόδου σε θέματα όπως η υφαλοκρηπίδα.
Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός γνωρίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και η κυβέρνηση παίρνει τα αναγκαία μέτρα για να αλλάξει τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι ο ίδιος εξελέγη πρόσφατα με στόχο να υλοποιήσει τις αλλαγές αυτές.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα θέλει να τερματιστεί ο ακριβός δανεισμός, με επιτόκια πολύ υψηλότερα από αυτά που δανείζονται άλλες ευρωπαϊκές χώρες και για αυτό ζητά την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Έτσι, ώστε οι κερδοσκόποι να μη δημιουργούν ένα περιβάλλον, το οποίο αναγκάζει την Ελλάδα να δανείζεται με υψηλά επιτόκια» τόνισε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση η κα Κλίντον κατέστησε σαφές ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ και σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τα βήματα που ακολουθεί η Αθήνα και τις αλλαγές που προωθεί με δεδομένες τις οικονομικές συνέπειες της κατάστασης που κληρονόμησε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, η κα Κλίντον τόνισε ότι αυτός είναι στρατηγικός και ότι η «Ατζέντα 2014» για την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς αποτελεί στόχο και των Ηνωμένων Πολιτειών. Πέρα, όμως, από τη συγκεκριμένη στρατηγική, συνέχισε η κα Κλίντον, η Ελλάδα αποτελεί έναν απόλυτα απαραίτητα εταίρο για τη σταθερότητα των Βαλκανίων και οι ελληνικές δυνάμεις στο Κόσσοβο αποτελούν ένα τέλειο παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας. Και όχι μόνο καλωσορίζουμε, αλλά εκτιμούμε πολύ την ηγετική παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ χαιρέτησε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και δέχθηκε την προτροπή του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να συζητήσουν οι ΗΠΑ και οι άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη την ανάγκη βελτίωσης των ελεγκτικών μηχανισμών στις αγορές κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής του G20.
Η Χίλαρι Κλίντον στην αρχή των δηλώσεών της υπογράμμισε τη συμβολή της Ελλάδας στην ανάδειξη των δημοκρατικών αξιών του δυτικού πολιτισμού «Είναι μεγάλη χαρά που υποδέχομαι τον πρωθυπουργό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Ελλάδα είναι γενέτειρα της δημοκρατίας, οπότε κάθε φορά που διενεργούνται δημοκρατικές εκλογές, οπουδήποτε στον κόσμο, η Ελλάδα πρέπει να λαμβάνει πνευματικά δικαιώματα» ανέφερε η κα. Κλίντον.
Ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη συμβολή της Ελλάδας στο Αφγανιστάν, σημειώνοντας ότι Ελλάδα και ΗΠΑ γνωρίζουν καλά τι σημαίνει να είσαι στόχος τρομοκρατών. «Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τον βίαιο εξτρεμισμό που απειλεί την ειρήνη των λαών» είπε χαρακτηριστικά η κα Κλίντον.
«Μεταξύ των νέων σημαντικών προκλήσεων στο σημερινό κόσμο είναι η οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει ανθρώπους στην ανεργία, κατέστρεψε επιχειρήσεις και έχει αδειάσει τα κρατικά ταμεία, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στην Ελλάδα. Γνωρίζω ότι αυτές είναι δύσκολες ημέρες για την Ελλάδα, αλλά θέλω να συγχαρώ τον πρωθυπουργό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την πρόκληση μετά την ανάληψη της εξουσίας. Υποστηρίζουμε την Ελλάδα και τα δύσκολα οικονομικά μέτρα που παίρνει για να αντιμετωπίσει το ζήτημα», ανέφερε στη συνέχεια η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
«Επίσης, συζητήσαμε για τα Βαλκάνια, όπου η Ελλάδα έχει ένα ρόλο-κλειδί να παίξει για την προώθηση οικονομικών ευκαιριών, της σταθερότητας και της δημοκρατίας. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ενσωμάτωσης των Βαλκανικών χωρών στους ευρωατλαντικούς θεσμούς είναι καθοριστική για την περιφερειακή σταθερότητα και ανάπτυξη και συγχαίρουμε την Ελλάδα για τον ηγετικό της ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή».
«Συζήτησα επίσης με τον πρωθυπουργό τις συνεχιζόμενες προσπάθειές του να ενδυναμώσει τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, δύο στενοί φίλοι των ΗΠΑ και μια εποικοδομητική σχέση είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών».
«Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, επανέλαβα των υποστήριξή μας στις διαπραγματεύσεις των οποίων ηγούνται οι ίδιοι οι Κύπριοι υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Συγχαίρω και τους δύο Κύπριους ηγέτες που δουλεύουν σκληρά στις συνομιλίες για λύση του προβλήματος και για την πρόοδο που έχουν κάνει».
«Η Ελλάδα είναι άξιος σύμμαχος και έμπιστος εταίρος και ξέρω πως ο πρόεδρος προσβλέπει στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό», κατέληξε η κα Κλίντον


Ομιλία Γ. Παπανδρέου στο «Ιδρυμα Μπρούκινγκς»
Η Ελλάδα δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία χώρα που δοκιμάζεται οικονομικά, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Ίδρυμα Μπρούκινγκς, όπου σημείωσε ότι η σημερινή κρίση δεν περιορίζεται στην Ευρώπη, αλλά αφορά ολόκληρο τον κόσμο και γι΄ αυτό θα πρέπει οι δύο πλευρές του Ατλαντικού να συνεργαστούν για την από κοινού αντιμετώπισή της
Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι η σημερινή μεγάλη κρίση αποτελεί ταυτόχρονα και μια μεγάλη ευκαιρία, ειδικότερα δε σε ό,τι αφορά την Ελλάδα της δίνεται η ευκαιρία να εκσυγχρονίσει και να αναζωογονήσει τους μηχανισμούς διοίκησης και ανάπτυξης.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η παγκόσμια ισχύς των αγορών, όταν δεν ελέγχεται επαρκώς, αποδεικνύεται επικίνδυνη και για την αντιμετώπισή της απαιτούνται βαθιές και θαρραλέες αλλαγές.
Η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, αλλά μαζί μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις αυτής της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ευρωατλαντικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι η κρίση θίγει σε σημαντικό βαθμό και τα αμερικανικά συμφέροντα.
Στον πυρήνα της κρίσης αυτής βρίσκεται η ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας να χειριστεί την πολυπλοκότητα των αλληλοεξαρτώμενων αγορών, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα σημείωσε ότι όταν εξελέγη πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς ανακάλυψε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν ουσιαστικά διπλάσιο, από ό,τι έλεγαν οι προκάτοχοί του στα ελληνικά κόμματα και τον λαό αλλά και στις ευρωπαϊκές αρχές.
Υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο ευρύτερης διάχυσης της κρίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι συζήτησε σκέψεις και ιδέες για την αντιμετώπισή της με την καγκελάριο Α. Μέρκελ της Γερμανίας, τον πρόεδρο Σαρκοζί της Γαλλίας και τους πρωθυπουργούς Μπράουν της Μεγάλης Βρετανίας και Θαπατέρο της Ισπανίας.
Με αυτό το σκεπτικό, ανέφερε, θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο Ομπάμα με τον οποίον θα συνομιλήσει όχι μόνο ως Έλληνας πρωθυπουργός αλλά και ως Ευρωπαίος ηγέτης και θα επισημάνει τον σημαντικό ρόλο που, όπως εκτίμησε, μπορούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ.
Στη συνέχεια ο κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι προεκλογικά δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα που μαστίζουν την Ελλάδα και τα οποία οι Έλληνες πολιτικοί είχαν αποφύγει να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα χρόνια.
Τόνισε δε ότι στην πολιτική του σταδιοδρομία, ο ίδιος έχει ταυτιστεί με τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, είτε ως υπουργός Παιδείας, είτε ως υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα ως πρωθυπουργός έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση των αναγκαίων αλλά επώδυνων μέτρων, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση όχι μόνο του ελλείμματος του προϋπολογισμού, αλλά και του ελλείμματος αξιοπιστίας που, όπως τόνισε, αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Στη διάρκεια ερωτήσεων και απαντήσεων που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της ομιλίας του στο ίδρυμα «Μπρούκινγκς», ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας Ευρώπης και Αμερικής για την αντιμετώπιση της κρίσης, επισημαίνοντας ότι το θέμα του συντονισμού κινήσεων μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού θα συζητηθεί κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.
Απαντώντας σε ερώτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας και υψηλόβαθμου στελέχους του Μπρούκινγκς Κεμάλ Ντερβίς, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση είναι επώδυνα, αλλά αναγκαία και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε αυτά να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαια.
Τόνισε ότι θα υπάρξουν δημόσιες επενδύσεις, αλλά μεγάλη σημασία έχει η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, κάτι που εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει, καθώς περιορίζεται η διαφθορά, αυξάνεται η διαφάνεια και οι μηχανισμοί λειτουργίας της οικονομίας καθίσταται πιο αποτελεσματική.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην αναζήτηση από τους Ευρωπαίους ηγέτες ενός μηχανισμού που θα αναπτυχθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η δημιουργία ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου και θα αποσκοπεί στη διαχείριση του προβλήματος από την ίδια την Ευρώπη, χωρίς να καταστεί αναγκαία η παρέμβαση άλλων διεθνών μηχανισμών.
Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλες τις χώρες των Βαλκανίων, όπως και με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι υποψήφιες χώρες θα πληρούν τις προϋποθέσεις.
 
             
                                                                                                  πηγή»ana-mpe»
 
http://www.mynima-hellas.com/

Advertisements

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 1 ακόμα follower

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: